Sònar Live Streaming
De MobileCells
Contenido |
Antecedents.
Eines existents per retransmissió streaming live mobile:
- Qik.com
- Kyte.com
- Oonair
- Bambuser
- Mobile Studio de Createcna.
- Hi ha també un sistema Streaming Live d'Ericsson (que es comercialitza com a marca blanca).
Actualment, passem d’un model de només consum a un altre en què l’usuari és creador i pot pujar vídeos a través del telèfon, aprofitant les càmeres cada vegada més potents que aquests inclouen. Retransmetre un esdeveniment en directe amb una única unitat mòbil és una cosa que s'està executant des que les plataformes aquí esmentades estan en el mercat. Artistes, esportistes, periodistes, programes de TV, són els principals usuaris (creadors? Reporters?) d’aquestes plataformes. És suficient amb passejar una mica pels blogs, especialment el de Kyte i el de Qik, per veure qui i com utilitza aquestes plataformes i amb quins resultats.
Kyte permet el live broadcasting i també la pujada de vídeos pregravats, tant des del mòbil com des de l’ordinador. A Kyte els vídeos s’agrupen en canals, es pot publicar contingut a canals d’altres usuaris –sempre que aquests els tinguin en obert- i, per tant, si el nostre canal comença a tenir èxit, es pot crear una comunitat al seu voltant. Kyte és més conegut pel gran públic perquè permet crear el nostre propi canal de televisió per internet, a través del codi que ens faciliten i que es pot incloure al site per mostrar els vídeos, creant aquesta televisió en directe.
Tot i així, aquestes possibilitats també les ofereix Qik, una altra eina que permet streaming des del mòbil. Els vídeos s’agrupen per usuaris, molt similar al sistema Youtube. Igual que Kyte, permet compartir els vídeos a través de Twitter i altres xarxes socials. Opcions molt similars les ofereix Bambuser, que també ofereix servei de microblogging de video, xat en directe i altres possibilitats d’interacció en temps real.
No només els usuaris individuals poden fer streaming dels seus vídeos, sinó que s’obre una porta a un altre tipus de reporterisme i també a noves aliances entre mitjans de comunicació en les retransmissions d’esdeveniments.
Són molts els exemples que es poden citar. Ja fa més d’un any que ADN va aprofitar l’oportunitat de retransmetre el primer trajecte en AVE de Madrid a Barcelona a través de Qik. En aquest cas es va fer a través dels mòbils N95 i a més de transmetre vídeo i àudio, també es va aprofitar l’opció del text en directe, a través del xat entre el reporter i els usuaris. Des de Qik s’han cobert esdeveniments com la marató de Tokio, la de Boston, el festival de Sundance (amb el qual pretenien retransmetre-ho pràcticament 24 hores i amb reporters coneguts del món de l’espectacle), el debat electoral a través d’un acord amb la BBC, entre molts altres esdeveniments.
Kyte, per la seva banda, ha cobert el B Digital Congress –realitzat per l’equip de Telefonica I+D- o la festa de la Ciència 2009, entre d’altres. MTV, per exemple, ha adoptat les aplicacions i espai de treball de Kyte per iPhone en la retransmissió dels MTV Movie Awards 2009.
Són moltes les experiències que es poden citar pel que fa a retransmissió amb mòbils. Tot i així, la majoria d’aquestes es basen en un sol mòbil a través del qual es fa l’streaming. Hi ha pocs esdeveniments que tinguin la vocació d’ubiqüitat, tal com es plantejava al Sónar Live Cams. Per exemple, a Sundance a través de Qik hi havia diverses persones que cobrien diferents aspectes del festival, però la finalitat no era la mateixa que la nostra, atès que el plantejament era de tractar-ho més com un joc.
Createcna ha desenvolupat el programa 3G News Mobile Studio, que sí que permet punxar càmeres. El sistema que tingui instal·lat el software pot rebre de forma simultània fins a sis senyals procedents de telèfons mòbils i també de càmeres o altres fonts de vídeo que tinguin connexió a Internet. El que fa és donar entrada a videollamadas a les taules de mescles de les televisions, però la qualitat final no és la més desitjable.
La plataforma de Mobile Studio és la utilitzada per Tele5 per a la Fórmula 1. El servei de streaming de Ericsson es va utilitzar per retransmetre en circuit tancat des dels vestidors i els passadissos durant l'Open de Tenis de Madrid 2009, emetent en els video wall del palau dels esports.
Per nosaltres. l’important no era retransmetre amb una única càmera, sinó poder-ho fer en directe amb l’experiència d’un esdeveniment com el Sónar i a través de múltiples càmeres simultànies. Aquest era el nostre repte.
Després de diverses experiències prèvies amb Qik i Kyte, es va prendre la decisió d’utilitzar la plataforma Oonair de Visual Engin. La plataforma de Oonair és la utilitzada per alguns dels telenotícies nacionals. Es va creure adequada la solució d’Oonair per tres raons: ofereix la millor qualitat, tenen vàries hores d’emissió broadcast en TV comercials i l’equip tècnic té una seu a Barcelona.